Creme brulee opskrift… Det er jo fredag

Den højt elskede klassiker creme brulee har en historie der går flere hundrede år tilbage. De første referencer til en creme brulee stammer helt til bage til 1691 fra en kogebog af Francois Massialot. Navnet i bogen var Creme brulee. Senere hen i 1731 blev en engelsk oversættelse lavet af kogebogen, hvor selv samme opskrift blev omdøbt til creme anglaise og senere hen til burnt cream. Navnet Trinity cream, siges af mange ( specielt englændere) at være original navnet for creme brulee, Da desserten blev introduceret for første gang i England på Trinity college, hvor en af de studerende med nød og næppe fik overtalt kokken til at servere denne dessert, som efter sigende skulle være en engelsk opfindelse.

At franskmænd og englændere er uenige om hvem der har opfundet hvad er jo ikke noget nyt, men uanset hvad er desserten helt sublim.

Opskrift

1.l fløde 38%

130.g sukker

2.dl æggeblomme

2 vanille stænger, gerne dejlig Tonga vanille (vanille blog kommer snart)

rørsukker til at brænde.

Fremgangsmåde:

* Æggeblommerne hældes i en glasskål

* sukker, fløde og vanilje bringes i kog i en tykbundet gryde, så det ikke brænder på.

* Legeringen: den varme masse hældes stille og roligt ned i æggeblommerne imens der røres med en dejskraber. Massen skal tykne op, så det må ikke gå for langsomt med at få den varme masse ned i æggeblommerne. Man kan lave træske tricket for at se om den er tyk nok, dyp en træske ned i massen og træk en finger over, hvis træskeen forbliver ren der hvor du har trukket er den tyk nok. ellers må man legere videre på lav varme uden at ægget koagulerer. Dette er en langvarig process, så hav tålmodighed og lad være med at skrue op for varmen fordi det ikke går hurtigt nok. Lav træske tricket igen ind til den er tyk nok.

Hældes i cocotter og sættes i vandbad i en 98* varm ovn.

Bages indtil texturen når man banker let på cocotten virker som gele.

Creme bruleerne sættes på køl indtil de er gennem kolde og har sat sig helt.

Ved servering drysses de med rørsukker som bankes rundt og overflydende sukker hældes fra. Kanterne tørres rene og derefter brændes creme brulee’en jævnt stille og roligt i en cirkulær bevægelse fra yderst til inderst.

Man kan også fylde bær eller frugt i bunden af creme brulee’en inden den bages.

God fornøjelse og god weekend.

Skriv en kommentar

Filed under Opskrifter

Skriv en kommentar